Sju-k målfest och Mandanda syndabock

Att gårdagens matcher skulle vara avgörande för fyra lags framtider var givande. Skulle Bayern åka ut på ett lika snöpligt sätt som mot Inter ifjol? Skulle Basel skrälla ännu en gång och ta sig vidare ett steg till i kampen om Europa? Skulle Inter få lägga en förlust till i bagaget eller skulle Rainieri för en gångs skull lyckas att vända ett nederlag? Skulle Marseilles mållösa form hålla i sig eller skulle den släppa? Alla frågor fick vi svar på efter en utklassning och en rysare.

Utklassningen kom dessvärre inte i den match mellan Inter och Marseille. Hur kul hade det dock inte varit om det släppt för ett av två lag som båda spelat sämre än sämst (ja, faktiskt) den senaste tiden, men som tog sig i kragen och visste hur man spelade fotboll igen. Kanske inte så kul för det förlorande laget - vilket i det verkliga fallet blev FC Basel.
FC Basel som slog ut Manchester United hade chansen att slå ut FC Bayern München igår igen. Men vi vet alla, efter Annas fina preview, att Bayern är extremt starka på hemmaplan och det ska mycket till för att stoppa dem där. När 1-0 kom efter cirkus 10 minuter, målet gjort av holländaren Arjen Robben, började Bayerns storform ta vid. När Bayern gör första målet är det sällan som de förlorar - och inte i det här fallet heller. Nästa mål kom inte förän i 41:a minuten när Thomas Müller satte 2-0 bakom Yann Sommer. Sommer som faktiskt var lysande denna match också, men något som tyvärr inte visas på slutsiffrorna.

Det hann t.o.m. bli 3-0 innan pausvila och det var ingen mindre än vår egna Mario Gomez - lagets Torjäger nummer ett. Mario satte inte stopp där utan lät krutet flöda och gjorde 4-0, 5-0 och 6-0 innan det var dags för Arjen Robben att slutställa slutresultatet till 7-0.
7-0. Vogel, Basels tränare, som innan match hade yttrat på ett skämtsatt sätt att han inte var rädd för att Bayern skulle upprepa sin vinst mot Hoffenheim. Ack så fel man kan ha.
Jag tror dock inte detta är slutet för Basel, snarare slutet på en början. En början som kan ta dem långt i framtiden. Men nu är den stora frågan - hur kommer det gå för Bayern München?

Matchens spelare:
Bayern München - Mario Gomez
FC Basel - Yann Sommer

I den andra matchen mellan Inter och Marseille var det tränarnas kamp som stod på spel. Vem skulle coacha bäst, vem skulle vinna och vem skulle absolut inte få sparken? Kanske satt Marseilles tränare Deschamps lite säkrare jämfört med Rainieri som med tårar visade vad han kände efter helgens vinst mot Chievo - men ändå. Efter flera förluster i rad kan ingen sitta hundra procent säkert.
Marseille skulle alltså försvara sin 1-0 seger på bortaplan och gjorde det på ett någolunda stabilt sätt även om det lyckades likna en nagelbitare till slut.
Det stod 1-0 i den 92:a minuten efter mål av Milito i den 75:e och många trodde att matchen skulle gå till förlängning. Men efter en långpass från Marseilles målvakt Mandanda sätter Brandao bollen i mål och Marseille är i kvartsfinal.

Men där var matchen fortfarande inte helt slutkörd. Istället tjabblade Marseilles målvakt till det, som under hela matchen varit fenomenal och fällde en Inter-spelare i straffområdet. Han blev utvisad, missar nästa match och kan bli orsaken till att Marseille åker ur Champions League i kvartsfinalerna.

Även om Inter sätter straffen, blir resultatet 2-2 och med fler bortamål vinner Marseielle och är där med med och fightas om en Champions League-titel. Men utan Mandanda kan det bli mycket svårt för Marseille som har stora problem med att göra mål. Frågan är hur stora?