ENKELHET OCH DUMDRISTIGHET

Det är enkelt att hata. Det gäller att bara hitta ett fel och sedan trycka på det. "De spelar fult." eller "De spelar tråkigt." handlar om fotboll. Men "Hur kan du heja på ett land med den historien?" handlar om något helt annat.

Att vara en supporter av Tyskland har sina upp- och nedgångar. Man får se fantastisk fotboll och träffa nya, helt fantastiska människor. Men man måste även stå upp för dem och försvara sig - ibland är det inte lika lätt.

Det är enkelt att ta fram det positiva med laget, samtidigt som det är lika enkelt att ta fram det negativa. Så länge det handlar om fotboll är jag med på noterna. Dock handlar det inte alltid om det i fotbollssammanhang. Jag får nämligen ofta frågan "hur kan du heja på ett land med den historien?"

Såklart syftar de på tiden kring andra världskriget. När Tyskland försökte erövra Europa och göra oss till tredje riket. Det är svårt att försvara sig mot den frågan. Jag blir alltid lika förvånad varje gång jag får den. Har folk inte förstått att den tiden är förbi och att det är ett nytt Tyskland som förtrollar oss med sin blixtoffensiv (ja, jag var tvungen)?

Tyskland har idag sju spelare i landslaget som härstammar från ett annat land. Var ser ni historien i det? Såklart finns det kanske vissa likheter med hur Tyskland betedde sig under andra världskriget och spelar idag - Tysklands offensiv kan liknas med nazisternas Blitzkrieg. Men inte på ett dåligt sätt. Att snabbt växla om och överrumpla motståndarna med en snabb offensiv och snabba passningar har blivit lite av Tysklands nisch. Det är på det sättet Tyskland vinner matcher. Det är bland annat Mesut Özil, Miroslav Klose och Sami Khedira som gör detta möjligt.

Samtliga spelare skulle lika gärna kunna spela för ett annat landslag. Mesut Özil härstammar från Turkiet, Miroslav Klose från Polen och Sami Khedira från Tunisien. Om Tyskland idag hade samma uppfattning som nazisterna hade skulle dessa antagligen inte fått göra det de är bäst på. De hade inte fått representera det land de vill, det land de spelar för. Istället hade de burats in, fått kämpa för att överleva istället för att vinna.

Tyskland har fortfarande inte glömt sin historia, de besöker fortfarande koncentrationslägren och blir ständigt påminda om det förflutna. Men hur länge ska de få straffas för vad tidigare generationer skapade?

Om ni nu vill tänka tillbaka på historien, tänk då på 1950-talet. Tyskland var inte tillåtna att vara med i VM 1950 just på grund av andra världskriget. Men så kom år 1954 och det var VM i Schweiz. Väst-Tyskland var med. Fritz Walter var kapten och spelare som Hans Schäfer och Helmut Rahn var med i startelvan.

Man pratade om ett nytt Tyskland redan då. Och visst gick det bra för dem. Filmen "das Wunder von Bern" skildrar två världar. Dels en liten pojkes familj som splittras på grund av kriget samt en reporter och hans frus liv under fotbolls-VM.

Pojken älskar att spela fotboll. Han drömmer om att få se VM-finalen, vilken tysk gjorde inte? Hans stora dröm går i uppfyllelse, likväl som många andras.

Tyskland står som vinnare. Ungern hade inget att sätta emot. Som en dröm tog de VM med storm och ett nytt Tyskland var ett faktum. Kanske var just inte den vinsten det som berörde mest, utan att Tyskland var påväg mot ljusare stunder, och de kunde inte få en bättre start.

Det är enkelt att hata, men det är roligare att älska.

Jessica Johansson (med hjälp av Anna Bernström)
/over & out/