Instagram-mysteriet

Att sociala medier kommer allt närmare in på våra liv har nog inte undgått många och de som har hittat hit på senare tid är just våra kära fotbollsspelare (även om många fann det för längesen medan Fernando Torres väntar på det rätta tillfället). på twitter råkar Wayne Rooney ut för grammatikpoliser allt som oftast och man kan ju inte annat än fråga sig hur ofta han skippade lektionerna i skolan för att spela fotboll medan Cesc Fabregas anordnar tävlingar med sina fans. Inget konstigt med det tänker ni, men det är när man går utanför Facebook och Twitters radar som det börjar hända grejer. Det nya tillskottet i fotbollsspelares vardag är nämligen Instagram
 
Priset för mest aktiva nation går till Brasilien. Marcelo, David Luiz, Lucas Piazon, Thiago Silva och Neymar (för att nämna några) har alla funnit lyckan i just Instagram - inga frågetecken här. Det som får mig att höja på ögonbrynen ligger i vilka de följer. 

Real Madrid är fullt av stjärnspelare och klart att Marcelo ska få följa sina medspelare. Men om man tar en närmare titt på vilka han följer blir det genast intressantare.
 
Av de spelare som spelar i Real Madrid följer Marcelo: Esteban Granero (f.d. Madridismo), Iker Casillas, José Callejon, Kaka samt Sergio Ramos.
 
De han inte följer är dock följande: Álvaro Arbeloa, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Sami Khedira samt Xabi Alonso. 
 
Jag tänker inte gå in på om det här har att göra med att Marcelo och Cristiano bråkar eller att Marcelo står på Iker Casillas sida när det kommer till vem som ska få Guldbollen - det får de klara ut själva. Den stora frågan är varför Marcelo skulle följa någon som med största sannolikhet är fake?
 
Både Sergio Ramos och Iker Casillas är mycket aktiva på Instagram - i alla fall de kontona som står i deras namn. Till en början var jag säker på att Sergio Ramos Instagram var till hundra procent riktig, men efter några minst sagt flummiga uttalanden är jag inte lika säker längre. Nedan följer ett utdrag av uppladdningar av "Sergio Ramos".
 

Den första anblicken säger oss att - okej, den är nog äkta. Ägaren har länkat till Ramos facebook-sida och twitter. Men varför har han nummer 15 i sitt namn? Det är det numret han har i landslaget och om jag har förstått det rätt så går klubben i nästan alla lägen före och i Real Madrid har Ramos nummer fyra. Egentligen inget att hänga upp sig på, men lite konstigt, inte sant?
 
Det är dock när man börjar bläddra bland hans bilder som frågetecken uppstår. 



1) Varför skulle Ramos ta en flera veckor gammal bild, som är tagen av ett fan, klippa bort fanet och lägga upp på sin Instagram? 
2) Varför skulle han lägga upp en bild från El Clasico-matchen och klarifiera att det är "the real foul"? 
(3) JA, RAMOS. JAG JOINAR GÄRNA DIG OCH DINA VÄNNER. BRB, SKA BARA TA MIG TILL MADRID FÖRST.)
 


Att Ramos förmodligen spenderar lång tid framför spegeln och gärna inpacketerar sitt långa (nu f.d.) hår är nog ingen nyhet. För mannen som sedan kommer ut genom badrumsdörren får många kvinnor (och säkert män också för den delen) att höja lite extra på ögonbrynen. JA, Ramos, du ser bra ut. JA, Ramos, vi gillar dina tatueringar. JA, Ramos, vi gillar faktiskt dig också - men att fråga oss om det på Instagram? Nej, det är något skumt med hans Instagram, även om jag väldigt gärna önskar att det var hans - så tvivlar jag på det.

Det finns dock tre stycken till Instagram-användare som skulle kunna vända på den här historien. José Callejon, Arya Pradana Budiarto (Real Madrid och spanska landslagets doktor) samt Sara Carbonero (Iker Casillas flickvän) har alla Instagram. 
 
José Callejon följer Álvaro Arbeloa, Esteban Granero, Karim Benzema, Kaka, Sami Khedira, Sergio Ramos samt Xabi Alonso. De han inte följer är alltså Iker Casillas och Cristiano Ronaldo. När han lägger upp bilder taggar han ej sina medspelares Instagrams utan skriver istället ut deras ~riktiga namn eller smeknamn.
 
Arya Pradana Budiarto som till 99,9 procent är äkta, (för vem skulle låtsas vara en medical doctor?), följer Gonzalo Higuain, Iker Casillas, Sergio Ramos och Xabi Alonso. Sergio Ramos och Xabi Alonso är återkommande hos samtliga användare vi har tagit en närmare titt på (förutom hos Marcelo). 
 


Inga frågetecken kring honom? Nej, då går vi vidare.
 
Man kan ju tro att Sara Carbonero borde ha koll på om hennes pojkvän har Instagram eller inte och det borde ju vara underligt om hon följde en Iker Casillas-fake. 
 
Sara Carbonero följer samtliga spelare på Instagram (fler än vad någon annan spelare gör): Álvaro Arbeloa, Arya Pradana Budiarto, Cristiano Ronaldo, Esteban Granero, Gonzalo Higuain, Iker Casillas (ja, hon följer den Iker), Karim Benzema, Mesut Özil (what), Kaka, Sami Khedira, Sergio Ramos (...) samt Xabi Alonso. 
 
Inte nog med det - hon taggar Iker Casillas i sina bilder. Sara Carbonero - vet du något som inte vi vet?



Vad är det som är så underligt med Iker Casillas Instagram kanske ni undrar? Iker frågar inte vad vi tycker om hans kropp eller klargör om det var offside eller ej på ett mål som han släppt in, nej, men hans val av bilder får mig ändå att grubbla. Tänker inte ens gå in på vilka "Iker" följer. Men några bilder kan jag minsann bjuda på:
 
 
Inget konstigt med denna bilden, ingen "do you know him???"-fråga efter heller som återkommer titt som tätt. Dock är Ikers bilder alltid grumliga tillsammans med Sergios och de använder aldrig något filter för att göra bilden Instagram-ig. (Ett undantag finns dock.)



Jag har alltid sett Iker som en typisk romantiker, (kolla på denna intervju för att få svar på det), men jag trodde aldrig att han skulle lägga upp en bild på honom och Sara som med största sannolikhet är tagen av papparazzis (dock med Instagram-filter?). Förstör inte det lite poängen med den här videon?

Är det helt enkelt så att Sara och Iker har bestämt sig för att spela med i spelet, att låtsas som att det är Ikers riktiga Instagram? Är det så att det faktiskt är Ikers Instagram? Det är frågor som flyter omkring där ute och som nog aldrig kommer få något svar - men det är kul att spekulera kring, inte sant?



För att göra det här mysteriet ett faktum avslutar vi med en bild som Sergio Ramos la ut på Twitter den 29 Augusti, tagen under middagen efter att de vunnit Super Copa - som ni ser så är det Xabi Alonso och Álvaro Arbeloa som medverkar tillsammans med Ramos, inget konstigt alls tänker ni - men ack så fel ni har. BILDEN HAR ETT INSTAGRAM-FILTER och inte nog med det: Sergio la ut bilden på twitter innan den kom upp på "hans" Instagram. Sergio - vad är det du gömmer ifrån oss?
 
Over & Out
Jessica Johansson
 
(A/N: Jag har valt att bara gå in på Real Madrid-spelare och anhöriga och inte andra lag för i sådana fall kan detta go on forever. Cesc Fabregas är ett sådant fall - hans Instagram är till största sannolikhet äkta och han följer inte några av de vi nämnt ovan.)